Областният управител на област Пловдив д-р инж. Илия Зюмбилев  заедно

...
Областният управител на област Пловдив д-р инж. Илия Зюмбилев  заедно
Коментари Харесай

Областният управител валидира серия от пощенски марки


Областният шеф на област Пловдив доктор инж. Илия Зюмбилев  дружно с шефа на Регионално ръководство „ Български пощи “ Въчка Иванова в наличието на заместник-председателя на Съюза на българските филателисти Георги Дечев, валидираха най-новата пощенска серия на тематика  „ Фауна. Критично застрашени птици в България “. Това се случи незабавно след откриването на филателната галерия „ Коледен Пловдив “ в Централна поща, отдадена на 130 години от проведеното филателно придвижване в България, чието начало е сложено в Пловдив през 1893 година.

Новата серия включва четири пощенски марки, на които са изрисувани от младия художник Теодор Мирчев. Възпитаникът на Националната художествена академия получи специфични поздравления от регионалния шеф, който остана впечатлен от детайлния и хубав рисунък на птиците. За мен е чест да бъда измежду толкоз доста колекционери и ценители. За нас е горделивост, че Пловдив и в това е първи и че точно тук се слага началото на проведеното филателно придвижване “, съобщи доктор Зюмбилев.



„ Три са нещата, свързани с марките, които се случват за първи път в Пловдив, надлежно и в България: появява се първата илюстрована пощенска карта, първата краткотрайна пощенска станция и първите специфични пощенски печати.  По този метод България изпреварва съвсем целия европейски свят, като издава една от първите илюстровани пощенски карти с таксов знак. В печатницата на „ Христо Г. Данов “ в Пловдив е публикуван и първият албум за пощенски марки “, изясни ръководителят на пловдивското сдружение Стефан Стефанов в речта си. Той връчи специфични оценки на регионалния шеф и Въчка Иванова за оказаната поддръжка на филателното придвижване.

„ В изложбата „ Коледен Пловдив “ са показани най-хубавите експонати от класове. Най-голяма място в нея заемат пловдивските сбирки, с цел да могат да се видят от всички пловдивчани “, обясни  Георги Дечев при разкриване на изложбата.

В рамките на ревюто ще бъдат валидирани още две нови издания. Днес в ранния следобяд Дядо Коледа ще валидира новата Коледна марка за 2023 година, а  на 2 декември в 10.00 часа ще бъде пуснато в приложимост третото издание –  „ 130 години проведено филателно придвижване в България “. Това е една пощенска марка в блок с номинална стойност 0.75 лв., в тираж 3 600 броя и специфичен пощенски щемпел. Изобразени са шаржове на известни български филателисти от отминалите 13 декади. Художник е Тахсин Ахмед.

Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР